Földmérés

Mi az a földmérés?

A földmérés – vagy más néven geodézia – nem más mint a helymeghatározás tudománya. Művelői a geodéták, azaz a földmérők. A földmérés nem más mint a földfelszín, s az ott lévő természetes és mesterséges “tereptárgyak” méretének, helyzetének meghatározásával, térképészetével foglalkozik. A földmérési tervezetekben szereplő különféle létesítmények meghatározó pontjainak a terepeken történő kitűzése, vagy megjelölése is a földmérők földmérési feladatai közé tartoznak.

A földmérés már az ókori kultúrákban is jelen volt. A giganti építkezések és öntözőrendszerek kialakításához is szükség volt a földmérés magas fokú ismeretéhez.A birtokok határainak megállapításához is kitűzésekre volt szükség.Az adók megszabásához ebben az időben készültek az első ingatlan-nyilvántartások is a földmérés életében.

A geodézia görög eredetű szó, jelentése földosztás. Ennek magyar megfelelője a földmérés. A két szónak mégis ellentétes jelentést próbálnak adni. A geodéziát alsó- és
felsőgeodéziára szokás felosztani. A felső azaz elméleti geodézia a Föld alakjának és méreteinek meghatározásával valamint kontinensek és országok felmérésével foglalkozik. Az angol geodesy kifejezést is a felsőgeodéziára használják és ennek feleltetik meg a Magyar geodézia szót.

Az alsógeodéziához soroljuk a kisebb területen lévő felméréseket és kitűzéseket, ott ahol a Föld görbültsége elhanyagolható.

Erre az angol nyelvben a surveying kifejezést használják. Az alsógeodéziával ezért leginkább a földmérést azonosítják.

A magyar nyelvben ez másként jelenik meg. Az építőiparban a gyakorlati geodéziát a szakma geodéziaként említi. Az ingatlan nyilvántartáshoz, földrészletekhez, kataszterhez kötődő munkákat nevezzük földmérésnek.

A XX. század elején még a mérnökök feladata volt a földmérés. Ekkor ugyanis még nem különültek el a különböző építőmérnöki szakmák. A mérnök feladata volt, hogy elkészítse a felmérést, az utak és vasutak tervezését s a folyók szabályozását is. Manapság az építőmérnökök tanulmányaik során sokféle szakra specializálódnak és különülnek el.

A földmérés szakterületei is különbözőek lehetnek. Az imént már beszéltünk az ipari geodéziáról és a kataszterei geodéziáról is.

A légi felvételek segítségével a méréseket és térképezéseket a fotogrammetria végzi. A topográfia kialakulásakor katonai célokat szolgált amely közepes méretarányú domborzatokat is ábrázoló szakterület. A térképészet a mérések alapján szerkeszti meg a térképeket ezért ebben nagy szerepe van a földmérésnek, azonban a kartográfia a már meglévő térképekből és adatokból készíti el a kartográfiai térképeket, feladata pedig a sokszorosítás. Azaz már egy távolabbi kapcsolat van a kartográfia és a földmérés között.

Szintén a földméréshez kapcsolódó, de már kezd igazán önálló tudományággá válni a navigáció, ez köszönhető a GPS műholdas helymeghatározásának. A térinformatika a számítógépes tudományokkal együtt nagyon dinamikusan fejlődő tudományág, amely a térképek számítógépen való megjelenítésével vált lehetővé.Itt leginkább a helyhez köthető adatok lekérdezésével, tárolásával, s ezek elemzésével foglalkozó tudományág.

Szolgáltatásaink

 • ingatlanok értékbecslése, földterületek értékbecslése, kártalanítási szakvélemények készítése
 • külterületi, zártkerti ingatlanok belterületbe csatolása, házhelyek kialakítása
 • telekalakítási dokumentáció készítése
 • elbontott épületek épülettörlése, új építésű épületek épületfeltüntetése
 • meglévő épületek önálló ingatlanná alakítása,  társasházak alaprajzának szerkesztése
 • tulajdoni hányadok számítása
 • földmérés (területek felmérése, kitűzése)
 • digitális térképek szerkesztése, készítése
 • területek ingatlan nyilvántartási megosztása
 • geodézia (ipari, és egyéb létesítmények kitűzése)
 • geodéziai művezetési munkák, építést irányító mérések, építést ellenőrző mérések
 • mozgásvizsgálatok, nagy pontosságú kitűzések (gyártósorok, acélszerkezetek)
 • épületek alapozásának kitűzése
 • terepfelmérések, szintvonalas térképek készítése, tervezők részére ún. tervezési térképek készítése
 • megvalósult állapot felmérése, megvalósult állapot térképezése
 • digitális felületmodell készítése, digitális felületmodellezés
 • földtömegek számítása

Bérelhető műszereink

Mérőállomások

LEICA TPS 705

25.500 Ft+ÁFA/nap

Kitűzőfény
Lézer
Gyorsgomb
MEGRENDELEM

GPS megoldások

LEICA RX900
(real-time)

25.000 Ft+ÁFA/nap

Belső telefonkártya
"Minden a boton" megoldás
VITEL
3D ROAD program
MEGRENDELEM

LEICA GTX1230
(real-time)

25.000 Ft+ÁFA/nap

Belső telefonkártya
"Hátizsákos" megoldás
VITEL
3D ROAD program
MEGRENDELEM

Szintezőműszerek

LEICA NA720
LEICA NA724

25.000 Ft+ÁFA/nap

MEGRENDELEM

Műszerek bérlése

Kérjük, hogy az alábbi űrlap kitöltésével adja le rendelését eszközbérlésre, és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Minden jog fenntartva! © Menyhárt és M Kft.